6. okt, 2018

Tro på dig själv!

Psst! Det pågår en utlottning på skuggvinters facebook just nu, där chansen finns att vinna ett signerat ex på onsdag (10 oktober). Så bara in, GILLA&DELA och kommentera att du gjort detVinkar

Det var en gång en kvinna som hade skrivit ett manus som hon trodde på. Hon skickade det till några stora förlag. Efter två veckor fick hon ett refuseringsbrev från ett av dem. Standard. Sedan ingenting. Efter ett tag tog hon mod till sig och ringde upp de andra, men ingen hade haft tid att läsa. Och det här var ett BRA manus!! Med facit i hand vet hela Sverige det.

Hon tog beslutet att ge ut "Märkta för livet" själv, tryckte upp 5000 ex i pocketvariant så att folk skulle våga köpa en bok av en okänd debutant, satte sig i bilen och åkte runt och signerade. Mycket och länge. (Bl a på Ica Maxi i Borås där jag suttit många gånger). Efter ett halvår hade hon sålt 40 000 (!) ex och förlagen började ringa...

WOW! Jag tycker det är en helt otrolig historia. Inte minst, utan störst faktiskt, att våga tro så mycket på sig själv och sin bok att man ger ut den, trots att ingen i skriv-branschen uppmuntrat till det, tvärtom.

Sedan hade hon koll på det där med marknadsföring också. Emelie Schepp, som blev Årets Deckarförfattare 2016, och vars läsvärda serie om åklagaren Jana Berzelius, sålts till 30-talet länder vid detta laget, hade faktiskt allt.

Men det var inget förlag som såg det på förhand, trots att de fick både chans och tid. Ett halvår, berättade Emelie för mig på Bokmässan i söndags. Vi pratade säkert i 20 minuter, om allt från hur det känns att bli refuserad till signeringar. Det var STORT för mig att få träffa henne, för i flera år var det just hennes berättelse jag bar med mig.

Det kan funka även om man inte har ett enda ynka förlag med sig. Man kan ge ut själv och lyckas!

- Du gör allt rätt, sa hon till mig. Jag vill verkligen betona det, att du är på rätt väg! Fortsätt så.

Jag hade berättat att jag varit så noga med att Skuggvinter skulle bli så perfekt som det bara gick; korrläst massa gånger, betalat dyra pengar för lektör, varit noga med snyggt omslag, men också om stor skylt med recensioner när jag signerar, utlottningar på Facebook o s v. 

- Jag har ju lärt mig av den bästa, sa jag då och blinkade. För jag har läst många intervjuer med henne, där hon verkligen är generös med att ge bra tips.

 Om du som läser är en dem som skriver och hoppas; Fortsätt hoppas för sjutton, och fortsätt skriv! Om du känner att du har något, eller att det en dag kan bli något, TRO på det! Det var tron som bar mig och Skuggvinter till utgivning...och herregud, det gäller väl alla författare tänker jag. Med Emelie Schepp i spetsen, som inte ens väntade på att någon skulle anta henne.

Bilden är tagen av hennes man, som också var väldigt trevlig. Med det avslutar jag, och påbörjar lördagskvällen. TACK till dig som läste, och vad du än gör; TRO på dig självHjärta