17. maj, 2018

Hur hinner man?

På en av bloggarna jag följer togs frågan nyss upp hur man får in skrivandet i en vanlig vardag? Jag, som har fyra barn, får ofta frågan; Hur hinner du?  Svaret får nog bli; Jag vet inte riktigt men på något sätt går det ändå.

Det är en sanning med modifikation för vissa saker VET jag ju. Jag har t ex aktivt valt bort yrket som sjuksköterska som jag höll på att utbilda mig till, och valde lokalvårdare för att orka skriva på fritiden. Den arbetstiden har jag dessutom dragit ner på ytterligare hyfsat nyss, jobbar bara 15 tim/v idag, för att allt ska gå runt.Och det gör det, på något knasigt vänster än så länge, även om inga stora marginaler finns. Åt något håll.

När jag kommenterade på bloggen som tagit upp denna fråga och berättade ovanstående, fick jag höra att det var ett sunt och modigt val. Och det tycker naturligtvis jag också, annars hade jag aldrig gjort det. Att jag är hemma mer än jag är borta har betytt att barnen ofta sluppit långa fritidsdagar, vilket de har varit  glada över. Att få tid med sina barn, det ångrar man aldrig. Men som sagt, det där med marginalerna..Ekonomin, inte minst.

Nu behöver alla barn sommarkläder, och tunnare skor. Ont i magen. Det kom en fråga om att gå på bio nästa vecka? Och allt annat de vill... Och så räkningarna. AJ, vilken klump i magen! Ändå; vi klarar ju oss.  Vi bor bra och rymligt, det finns alltid mat hemma, barnen får nya kläder, (även om det inte är värsta märkes...) Och vi har en sådan tur att vi alltid får komma till svärmor som bor med man i Nederländerna på somrarna och stanna hur länge vi vill. De har ett hus som rymmer oss alla och en söt, liten  trädgård i en pittoresk by med nära till allt. Annars hade det nog alltid blivit somrar hemma...

Och som sagt, marginalerna är små åt alla håll...Sanningen är att även om vi alltid klarar av att betala våra räkningar, nallas det alltför ofta på sparkontot och det är inte stort.

Det finns en krass anledning till att jag varit så duktig med att vara ute och signera; vi behöver få in pengar helt enkelt. Och tack Gode Gud, för att försäljningen har gått så bra som den har gjort! För jag tog ju ett lån för att kunna ge ut  Skuggvinter,  så även om det kommer in cash så...Tror att ni fattar.

För att inte tala om orka-marginalerna. Det är som att gå på lina, jag behöver hela tiden tänka på att balansera jävligt noga så att jag inte faller. För två vårar sedan var jag någonstans i början av en utmattning. Jag räddades av en läkare som såg det och som vägrade att bara skriva ut de starka sömntabletter jag ville ha, utan skickade mig till psykolog. Där gick jag ett halvår. Det är jag också så tacksam förLer Jag fick med mig en del på vägen, bl a meditation och mindfulness som jag utövar så gott som varje dag. Och det går knappt en natt utan tablett, när jag nu ändå är öppenhjärtig. 

Ändå är det svårt, ofta som att springa gatlopp mellan dagens olika aktiviteter, där resultatet ofta känns ofullständigt...Jag städar och plockar, ändå är det för stökigt och smutsigt, jag försöker ge barnen all tid jag kan men det känns verkligen inte som att det räcker ändå. Jag skriver många påminnelser per dag, ändå missar jag och glömmer en del. Och skrivandet? Ja, Skuggvinter  tog ju 10 år att få klar...Gråter

Ändå...jag är lycklig! Jag tror att det är det som gör att allt funkar, att jag tycker så mycket om det jag gör. Jag är så himla stolt över mina barn, att få vara mamma till dem och jag hoppas innerligt, mitt i allt tjat, att det når fram. Och jag älskar att skriva, jag behöver det, även om det tar så ger det också, och att det resulterat i en bok som faktiskt blir läst; det ger mycket positiv energi. 

Nu måste jag sluta och springa upp till datorn i skriv-skrubben. Blev säkert ett något svamligt inlägg med  saker den flitige följaren läst förut, men jag blev som sagt inspirerad av en annan blogg och behövde skriva av mig.

Jag har ju ett SNÅLT kommentatorsfält men om du känner för att skriva något längre; hur du orkar med din passion eller livet i stort och smått, varför du skriver eller något annat, finns min mejladress under fliken Kontakt.  Tack för att du läste och ta hand om digHjärta