23. mar, 2018

Segt

Jag skrev i ett inlägg nyss att jag bestämt mig för att göra ordentliga skriv-dagar av de dagar då jag inte åker till jobbet utan är hemma just för att skriva.

Sagt och gjort. Och jag önskar att jag tyckte att det är roligt att skriva på mitt nya manus  Vårskogen.  Men icke. Inte just nu. Istället  är det hur trögt det går som jag lägger märke till allra mest. Detta måste väl, i rättvisans namn, jämföras med den sista tiden av skrivande på  Skuggvinter.  Ni som läser denna blogg vet ju att också det var en oerhört seg process. Men, just därför; jag kände mina karaktärer och intrigen kusligt väl. Jag hade kunnat skriva deras repliker i sömnen. Jag hade varit i deras hem hur många gånger som helst. Och visste precis hur de reagerade vid ett rödljus, eller när någon av dem fick en obekväm fråga.

Nu är nog problemet just att allt är så nytt. Jag har tänkt ut hur Lina ska vara, men hon bor ännu inte i mig. Därför kan jag skriva en dialog mellan henne och en annan person, läsa den sedan och tänka "men vänta nu, skulle hon verkligen säga så där, hon är ju..?" 

Just det, ja. Attans. Och så är det skrivandet. Även om jag kom igång för ett tag sedan, är det inte på samma intensiva sätt som när jag skrev på  Skuggvinter  i slutet. Rasande intensivt, med flera deadlines över mig. Och det märks. Jag kommer inte riktigt in i flytet. Det går sakta, och det hackar. Tycker jag att det går bättre en stund så blir jag ofta missnöjd när jag läser det efteråt. Upptäcker att jag försökt gestalta för mycket t ex, och ser inte skogen för alla träd.

Nu är jag ändå såpass erfaren på denna front att jag vet att det inte finns något universalmedel för direkt flyt, mer än detta;

Sitt kvar och härda ut! Det kommer! Och givetvis, däremellan; tänka på boken även när jag inte skriver. Och skriva som sagt, så mycket jag kan. Det är enda sättet (för mig i alla fall) att hitta personerna i berättelsen, och tråden i den. När jag får tråden med mig så att säga, historiens nerv, det som får den att börja leva, brinna, då faller även det andra på plats.

Jag önskar också att jag kunde säga att jag ser fram emot imorgon, lördag, då jag ska sitta och signera på Akademibokhandeln i Göteborg, Nordstan, mellan kl 13-16. Men tyvärr, jag är lite för nervös för det.

Men om du bor i närheten, kom gärna ditVinkar LerUpptäckte just att klockan blivit mycket.

Ha en riktigt fin helg och TACK för att du lästeHjärtaVi ses om några dagar igen!