12. mar, 2018

Men, hur skriver man?

Hur skriver man en bok egentligen? Jag borde ju veta, jag har ju skrivit en kan man tycka. MEN jag gjorde ju på fel sätt hela tiden, jag fick skriva om hur många gånger som helst. Nu, när jag börjat skriva på  Vårskogen  är jag naturligtvis intresserad av att göra åtminstone lite mer rätt från början. 

Grovt uttryckt kan man säga att mitt skrivande består av två processer; delen på mitt jobb som lokalvårdare där jag tänker på mitt manus. Har mitt skrivblock på städvagnen och funderar runt mina karaktärer, på intrigen och planerar kapitel och händelseförlopp. Hemma sitter jag vid datorn och skriver. Bra så.

Men nu, när jag kommit igång på allvar infinner sig en viss konflikt i skrivandet. Vis av erfarenheten från processen med  Skuggvinter  vet jag att vad jag än skriver kommer jag att skriva om det SÅ många gånger. Om det nu ens kommer med i boken, som förhoppningsvis kommer gå i tryck. Någon gång. Jag vet inte hur många meningar, delar, kapitel o s v i all oändlighet som jag kämpat med i  Skuggvinter, som sedan förkastats. En lätt, eller ja, ganska tung, känsla av hopplöshet infinner sig när jag minnns det. SuckOsäkerOch då blir frågan; Är det någon mening att skriva så himla noggrant, alltså som om det ska publiceras, från början? 

Alternativet är att "slarv-skriva", alltså  skissa upp scenerna i grova drag, för att fördjupa mig senare, när intrigen så att säga landat i manuset och jag känner mig realtivt säker på vad som ska hända när.

Men, så vet jag numera också, att det är när jag tar mig tid att hitta känslan hos en karaktär som det verkligen BLIR en levande karaktär av henne. Och för att hitta berättelsens kärna måste även den få tid. Det viktigaste är givetvis att det blir en bra bok, inte att det går fort. Men ändå, ni som skriver; Har ni några tankar runt detta? (Under fliken  Kontakt  finns min mejladress om inte det väldigt snåla kommentatorsfältet räcker till)Vinkar

Men vet ni vad, jag har inte tid att skriva mer, för jag måste upp och skriva. Förra inlägget handlade just om det; att jag måste skapa mer skriv-tid. Sedan dess har jag ändrat minstingens schema så att mina måndagar och torsdagar ensam hemma blir längre, och bestämt mig för att storhandla, det får jag göra andra dagar. 

Annat skriv-relaterat jag måste göra idag; Mejla Hemgården i Borås, jag har väl bokat bord till på lördag?GråterDå är det nämligen bokmässa där, från 10-17 och jag är med. Kom dit, ni som kan, det är många författare där!

Måste även mejla Visto och föreslå att vi sänker priset på  Skuggvinter  på Adlibris och Bokus, lite för dyrt nu. Ringa Akademibokhandeln i Göteborg, Olskroken och Järntorget och prata eventuell signering. Och i kväll; utlottning av två ex av min bok på min Facebook-sida med det träffande namnet  Skuggvinter.  In och gilla&dela så kan du vinna ett exCool Helgen? Den var underbar! Träff med vänner på fredagskvällen och firande av käre maken på lördagen. Och så Mello. Och godis. Och vin. Önskar att det vore helg i dag igen!

Ha nu en fin start på veckan, och som sagt, gå gärna in och gilla&delaVinkarOch glöm inte att ta vara på de små fina stunderna som man kan hitta, oavsett dag. Det goda kaffet, eller att vara pigg, eller att alla hemma är friska kanske. Såna saker, inte obetydliga alls faktiskt, tvärtomHjärta