10. jan, 2018

Utlottning på Facebook

Ibland är livet party. Som på minstingens underbara bild. Prinsesskrona och tårta! Och kanske ballonger och dans. Och ibland är livet inte sådant. Det blev tydligt t ex vid lunchtid igår när jag och minstingen, som var förkylda och hemma, skulle göra toppenrätten fiskpinnar. (Fast moset var hemmagjort faktiskt även om vi skulle micra det eftersom det var två dagar gammalt. Men det funkar välLer) Minstingen var i alla fall entusiastisk för hon hade kommit på att hon skulle göra sallad själv. Och hon skulle ha äpplen. Det var ju bra, tänkte jag för vi hade några som höll på att bli för gamla.

- Vi tar bort det som är brunt, sa jag och förbannade att jag köpt den där billiga påsen med dåliga äpplen. Sedan kom vi till tomaterna. De var av värsta sorten och det hade jag inte sett när jag handlat. Då hade jag inte köpt dem för de kostade 38.40 och vi har skitdåligt med pengar just nu.

- Blä, sa minstingen när hon smakade. Varför smakar de så äckligt mamma? Är det för att jag är förkyld?

- Kanske, sa jag och lade lite margarin i pannan. Och när den blev varm var det tyvärr den omisskänliga doften av blodpudding som kom smygande. Tydligen hade jag inte diskat stekpannan så bra som jag trodde. Och nu orkade jag inte göra det igen.

- Jag är verkligen förkyld, sa minstingen senare när vi åt, för allt smakar konstigt i dag.

Efteråt tänkte jag att jag skulle ta reda på om de fakturor jag skickat ut för Skuggvinter  hade kommit fram, och varför de i så fall inte blivit betalda. Jag började med att ringa biblioteket.

Kvinnan som hade hand om just räkningar började snällt att leta och hittade mina.

- Jag ser att vi har betalt en av dem, sa hon och nu hittar jag den andra här också. Om du inte tar  illa upp så vill jag bara påpeka att du har räknat lite fel på momsen. Och har du -f-skattebevis?

- Ja.

- Då är det bra om du skriver det. Sedan hörde jag liksom att hon blev lite full i skratt och så sa hon;

- Du, förresten, jag måste säga det, det är jag, din granne.

- Va? sa jag. Ehh, vem av dem? sa jag sedan och spejade misstänksamt ut genom fönstret på de få alternativ som finns. Inuti mindes jag när jag skulle sitta i vår lokala ICA butik dagen före nyårsafton och min stora tjej sa  "Åh, nej, då kommer det säkert någon granne som du inte känner igen". Och det gjorde det ju ocksåRodnar

- Det är jag som vann din bok för ett litet tag sedan. Jag i röda huset, tillade hon efter en liten stunds tystnad.

Då rodnade jag. Min närmsta granne. Som jag inte kände igen när hon vann en utlottning på Facebook, utan frågade efter adressen...Fast det är lite svårt att känna igen folk på Facebook, är det inte så? (Säg ja!) 

Att man kan vara så himla genomförkyld som jag är just nu! I dag blir det mycket sova, känner jag. Och lite läsa, enda fördelen med att vara sjuk är att jag hinner det.

Just nu är det Karin Wahlbergs "Flickan med majblommorna". Karin skriver fint med mycket vardagsrealism i och det är djup i det.

Till dig som läste, allra största TACK för att du gjorde detHjärta Läser du något speciellt nu? Om du vill skriva en rad om det (lästips tas tacksamt emot!) klicka bara på inläggets namn, i det här fallet "Utlottning på Facebook" och scrolla neråt så kan du göra det.

Det pågår dessutom en utlottning även idag på Facebook på min sida med det lämpliga namnet SkuggvinterVinkar Gilla & dela, gärna offentligt så kan du vinna en av de två böcker jag lottar ut i morgon. Vad du än gör, ta hand om digHjärta