9. sep, 2017

Lata dagar

Haha! Så här glad var jag när jag tog emot spring-instruktioner i går av dottern och maken. Observera att jag var så glad INNAN jag sprang i ösregnet. Allt klarnar om ni läser inläggetVinkar Hej på er! Ännu ett blogginlägg som skrivs när det är morgon.

Ute hällregnar det, nyss såg jag grannen hämta morgontidningen med paraply, men här inne är kaffet varmt och jag har tänt ljus på köksbordet.

Jag har haft ett par sköna dagar. Inget jobb, inget skrivande. Och min värkande arm som varit orsak till detta lugn är lite bättreLer

Vad har jag gjort? Ovanligt lite faktiskt.. Jag kan naturligtvis inte sluta göra saker "bara" på grund av armen, tvättstugan, med sitt berg av kläder, tycks alltid ropa på mig, köket...ja, ni vet, hushållet och familjen. 

Men jag har försökt att göra så lite som möjligt och lagt saker som är mer fysiskt krävande på min man.

Men utöver det; När barnen har varit i skolan har jag unnat mig själv att sitta en stund i soffan, dricka kaffe och läsa andras skrivbloggar. Det är lyx!

Jag har gått promenader förstås, det klarar jag mig inte utan. Jag har knappt skrivit en rad i mitt manus. 

Men dagarna har även utnyttjats till en del annat jobb som gäller boken:

Nu har jag ansökt om att bli egen företagare! Detta så att jag ska ha koll på in-och utgifter när Skuggvinter  äntligen kommit ut. Känns stort. 

Jag har kollat upp att bokmässan i Borås är i mars 2018 och fått veta att det går att boka plats på den i oktober. Vidare har jag en vän som arbetat som fotograf i många år och vi har bestämt att hon ska ta mitt författarfoto (det som kommer vara i boken) nu i september.

Sedan kommer vi till det största jobbet den här veckan; Bokens omslag. 

I föegående inlägg berättade jag att min syster Kristine och hennes vän Matteo jobbat med det och tagit fram en bild jag och förlaget bara ÅHHH! (älskadeHjärta)

Tyvärr, nu när vi fått ta del av källorna, eller ja, tyvärr har det varit lite problem med just källorna. Och jag är en väldigt korrekt och laglydig typ, en som inte sover gott om natten om inte alla tillstånd o s v finns där. 

För att göra en lång historia kort blir det dessutom krångligare och ibland även dyrare att köpa en bild som ska mångfaldigas, alltså t ex vara på ett bokomslag. Jag pratade med en man som heter Thunfors och har gjort bokomslag till bl a Guillou och fick en lektion i collagerätt och gråzoner i denna rätt. Han var vekligen trevlig och tog sig tid att förklara!

Summan av kardemumman blev ändå att jag bestämde mig för att det var bäst att ha bilder med källor som var enkla att köpa loss. Så det blir ett omslag som ska se liknande ut i helgen men med andra bilder.

Även egna bilder. Vi har hittat bilder av spårvagnar som vi själva tagit när vi bodde i Göteborg och har även en vän där som igår lovade att gå ut och ta lite bilder på vagnar om det behövs. Vilka vänner jag harHjärta

Igår var jag med anledning av detta  ute och sprang i regnet medan min man stod med kameran i högsta hugg och tryckte av och min äldsta dotter höll ett paraply över kameran.

 Och bilder blev det, bilder som med Matteos och syrrans hjälp i dag ska förvandlas till en svart silhuett av en kvinna i datorn. Billigare än att köpa en bild från Istockphoto, hoppas det blir bra.

En annan sak som ska finnas på omslaget är en göteborgsk spårvagn. Skuggvinter  utspelas ju i Göteborg och jag vill att det ska synas. Det blev Göteborgs Spårvägar samtalet gick till för att fråga om det gick bra?

Det skulle det säkert göra, sa hon efter att ha frågat vad det var för typ av bok, men hon ville gärna se bilden.

"Så spännande den ser ut" , sa hon när vi pratade igår.

Och det gör den! Klockan 17.05 önskade vi varandra trevlig helg och lade på, jag så lättad över att jag får ha en spårvagn på framsidan Ler stortJag ska även få skriftligt på det.

Då pling!  trillade lektörslästa Skuggvinter in i mejlkorgen. Det var den ledigheten...

Men tacksamhet mot lektören för en hel helg extra för mig att jobba med det, egentligen kunde det kommit åter på måndag.

Men hon har jobbat på och nu är det dags för mig att göra detsamma. 

Om du vill muntra upp mig genom att tala om vad du gör i helgen, gör gärna det genom att klicka på inläggets namn, i det här fallet "Lata dagar" och klicka neråt, så får jag någon aning om vad som pågår där ute i...hällregnet?

Regnar det hos dig med?

Hur det än är med den saken önskar jag dig en riktigt fin helg och TACK för att du lästeHjärtaOch vet ni vad, som tur är blir det lite kul innan skrubben; Medan maken fortfarande sover på grund av sitt nattjobb tar jag barnen till samhället. Biblioteket, lite shopping och kanske fikaWow!