26. aug, 2017

Deadlines

I veckan blev det bestämt; Skuggvinter  ska vara färdig för tryck 1 oktober och kommer ut runt 1 december.

Jag har inga ord för det. Men desto mer att göra nuVinkar

Några deadlines framöver; Nu kommer jag jobba med ändringar (igen,ja)  som bara gäller handlingen för att på kvällen  4 september skicka mitt manus till lektören som ska läsa alltihop en gång till. 11 - 15 september har jag manuset och kan då korrigera det sista. Vi är alltså fortfarande på handlingen här.

Men 18-22 september börjar lektören med den språkliga granskningen och när hon är klar med det är Skuggis  min fram till det åker till Visto förlag.

Min att godkänna hennes förslag till ändringar och om jag vill korrekturläsa en sista gång kan jag göra det (jag kommer förmodligen göra det mer än en gång om jag känner mig själv rätt). Typ tio gånger och ändå, har både Visto och lektören sagt, blir det alltid något litet fel någonstans. 

Och hur det känns? 

Väldigt konstigt. Och ändå, någonstans, har jag börjat förstå att det faktiskt är verklighet. (Eller har jag det?)

Vissa stunder mer än andra kanske. Det är redan, trots att allt ännu är i sin linda, påtagligt.

Många frågor och grattis från olika hållLer Mejl från lektören och Visto och min syster med vän som jobbar med omslaget. Och jag som bara ska till jobbet en dag nästa vecka, resten har jag tagit ledigt för att kunna jobba med...just det, Skuggvinter.

Så jag blir hela tiden påmind om att det faktiskt är på riktigt nu.

Jag skrev för några inlägg sedan att lektören överlag var väldigt positiv i sitt utlåtande, det är inga jättestora ändringar som ska genomföras.

(Här måste jag återigen tacka min testläsare som gav mig värdefull feedback innan det åkte till lektören första gången, annars hade jag haft mer att göra nu. Gissa om du kommer få ett stort TACK i min bok?VinkarHjärta

Men lektören har naturligtvis också tyckt till om mycket. En del har varit ovärderligt för trovärdighet och bibehållen spänning så långt som möjligt, sådant jag själv missat (TACK!!) och så finns det några  tankeväckande och roliga kommentater också.

T ex; "Nu dricker Alice kaffe igen. Jag tänker på att hon är gravidLerBorde hon välja annan dryck?"

HAHA, det har hon efter mig, Alice, allt kaffepimplande. Det kunde ju iofs varit en detalj jag missat men tyvärr, nej. När jag varit gravid har jag inte kunnat dricka kaffe de tre första månaderna, men sedan hinkat i mig som vanligt (förlåt bebisarna). Kanske att jag drog ner lite på konsumtionen, om jag tänker efter?Viskar

Lektören;" Gräver man verkligen en grav när det är så kallt? Kolla upp det!"

Ok, research med...kyrkogårdsförvaltningen? Eller?  Har lyckligtvis ingen erfarenhet på gravgrävar-fronten. Men kusligt värre. Och det är just vad Skuggvinter  är. 

En obehaglig historia. 

I sin sammanfattning skrev lektören bl a så här;

"Suggestiv spänningsroman med klassiskt psykologiskt thriller-upplägg  (bland annat att läsaren redan från början får veta att någon ska dö, och boken handlar sedan om vad som hände för att det skulle gå så illa). Teman som trygghet vs passion går som en röd linje genom berättelsen".

Ni har säkert inga problem att lista ut vad jag ska göra i helgen. Men okej, som vanligt ska det naturligtvis finnas lite plats för annat med.

Som jag nämnt innan jobbar min man natt så han sover en del på dagen vilket gör att jag inte börjar skriva förrän klockan ett då han kommer upp.

Och det är perfekt för då hinner jag umgås med barnen. Jag tänkte dra med dem ut i skogen, bara det inte regnar. Det är en bra plan. Helt säker super-populär hos tonåringarnaVinkar

Och i kväll blir det chips och godis och Djungelboken, den otecknade versionen, för hela familjen. Det är också en bra plan.

Och städningen som jag flaggat för att det slarvas lite med? Äh, det ordnar sig säkert!

Ha en riktigt fin helg allihopHjärtaOm du vill skriva en rad om vad du har för planer, bara klicka på inläggets namn i det här fallet "Deadlines" och scrolla neråt.

Men det viktigaste av allt; se till att ta hand om dig själv och de dina!