28. jun, 2017

MBJ-projektet

Våra penseér utanför dörren. Som för övrigt behöver vattnas för att bli SITT bästa...läs inlägget så förstår niVinkar

I förra inlägget hintade jag att jag skulle berätta om mitt nystartade MBJ-projekt. Vad är då det? kanske ni undrar.

Jo, MBJ står för Mitt Bästa Jag och är inte min idé utan Maria Helanders. Det är inte första gången jag nämner henne här på bloggen , hon är bl a beteendevetare och terapeut och jag använder mig dagligen av hennes övningar i mindfulness www.mariahelander.se , sedan fliken "Gratis mindfulness").

Gå gärna in och läs om projektet på hennes sida om ni vill, jag serverar en kortversion här;

MBJ-projektet handlar om att man ska sätta upp mål man vill uppnå, ett eller flera, för att bli Sitt Bästa Jag. Det kan handla om allt från viktminskning till relationer. Med hjälp av en MBJ-pyramid där Dagliga Vanor (för att nå målen) till delmål (som innehåller belöning) och överst Vinster (målet nått, men antar jag för att kunna hålla det man uppnått) räknar man upp Vinster med sitt nya liv. T ex; jag har mindre värk nu och sover bättre o s v.

Det som gör att jag drogs till och satte igång med det i helgen är att det är en Snäll-Variant på det hela.

Under den här resan är det nämligen meningen att man ska vara sin egen MBJ-coach (föra anteckningar och ha veckomöten med sig själv där man stämmer av).

MEN i detta ska man vara en juste coach, en sådan man skulle vara åt en vän. Inte skulle man väl skrika om man hittade sin kompis i soffan (istället för i joggingspåret) "Haha, jag visste att det var där du skulle hamna, det gick tydligen bara en enda dag...Så MISSLYCKAD du är"!

Nej, istället ska man säga...ja, vad skulle man egentligen säga till sin kompis? "Okej, jag fattar att det är segt i början men igår gick det ju jättebra och i morgon är du säkert ute i skogen igen!"

Något i den stilen. Man ska, när det inte går som förväntat, ställa sig själv frågan; "Hur kan jag hjälpa mig själv bäst i dag?" SNÄLLT ska man fråga det.

Det är en stor anledning till att jag gillar Maria Helander, hon förespråkar alltid att man ska vara fin mot sig självHjärta

För att inte det här ska bli världens längsta inlägg ska jag berätta mina tre mål i mitt MBJ-projekt:

HjärtaJag ska vara, just det, snällare mot mig själv. Och jag snackar inte så mycket utåt, jag är hyfsat bra (nu, det krävdes MYCKET träning) på att ge mig själv egentid t ex. Utan det är den inre kritikern jag vill arbeta med. Att säga till mig själv "Så bra du kämpade idag!" istället för "typiskt, nu hann jag inte med tvätten i dag heller" ...Förvirrad

HjärtaAtt göra något åt min höft. Jag har nämligen en ond höft och jag behöver inte leka Einstein för att förstå varför; Det är min danmsugarställning på jobbet. Den där när jag skjuter fram ena höften lite. Det är jag så gott som säker på. Jag har övningar och jag gör dem nästan som jag ska men...det behövs mer tydligen.

HjärtaVåga sova utan tabletter varje natt. För att göra en lång historia kort; För ett år sedan var jag ständigt trött, på gränsen till utmattad. Som grädde på moset hade mina sömntabletter slutat hjälpa. En dag insåg jag (och DÅ hade jag änglavakt) att jag blivit en trafikfara. Då ringde jag läkare och fick även lugnande att ta när jag vaknade till. (För att förtydliga lite; Är jag ett nervvrak? Ja, iblandGråter Men dessutom har jag en otroligt lätt sömn.)Det hjälpte. Men sedan dess har jag knappt vågat sova utan. Men nu vill jag, som sagt inte ta dem varje natt längre.

Hur det gått för mig med detta berättar jag i nästa inlägg.

Dags att avsluta nu, min man måste ha datorn. Men som sagt, kika gärna in hos Maria Helander. Inspirerande! Har du något du skulle vilja ta itu med, litet som stort, kanske är det dags att ta itu med det, med hjälp av MBJ?

Har du lust att gilla eller kommentera eller till och med berätta vad det är; bara klicka på inläggets namn, i det här fallet MBJ-projektet och scrolla neråt så kommer du till gilla- och kommentatorsfältet.

Och du, allra största TACK för att du lästeHjärtaJag är så glad för att min sida blir besökt! Nu ska jag tvätta fotbollskläder, sedan ska jag packa picknick-korg. Hela familjen ska äta kvällsmat i skogen har vi bestämt. Vågar man hoppas på uppehåll? Ja, det har inte regnat här i dag så jag tror detLer