31. maj, 2017

En lugn minut

Bilden togs av min äldsta dotter på Trädgårdsföreningen i Göteborg i dag. Knyter an till rubriken på ett fint sätt tycker viLer

Har man en lugn minut eller några kanske man passar på att slänga i väg ett sms. Eller två när man ändå är igång. Det är en liten kompis som vill och komma och hälsa på och det avtalas tid och just det, ja, det är match i veckan. Över till mejlen. Det var väl inte vi som skulle baka?

Bara man inte missar något. Fast det gör man ofta ändå. Fast man verkligen försöker som en dåre. Och jonglerar med alla tankar; idag MÅSTE jeanstvätten på och i morgon är det geografitest för ena barnet och frisören kl 16.30...gud, så skönt att jag kom på det!

Många av oss har verkligen många bollar i luften, ofta kanske lite många.

Det är tyvärr inte så att man undrar över fenomenet utbrändhet, tvärtom. Eller varför alla (läs de flesta) är stressade.

Jag tycker att jag är ganska klok med skärmen. Jag finns t ex inte på fb (ja, det är sant!) Jag har minimerat antalet mejl som kommer till mig.

Jag har börjat följa skrivbloggar det sista (stor glädje har jag av det!) men det är ett väldigt begränsat antal. Jag har inte tid att följa för många helt enkelt. Och jag vet med mig att jag lätt blir splittrad.

Trots all denna klokskap upptäckte jag i dag någonting; Min surfmängd hade tagit slut. Första gången det hände.

Jag var på jobbet och kunde inte kolla något på nätet, fick inga mejl.

Och det var så SKÖNT!

OCH det var första gången jag förstod hur negativt mobilen påverkar mig. Hur stressad jag blir av att vara uppdaterad PRECIS HELA TIDEN. Och kunna kolla upp vad jag vill på nätet, när jag vill.

Inte bra. Jag tycker inte det. För som sagt, det stressar. Det blev väldigt påtagligt i dag.

Och jag bestämde att jag måste skapa mer av detta lugna. Det kan inte vara sunt att vara så tillgänglig hela tiden.

Har du problem med detta?

Som sagt, jag trodde inte att jag hade det förrän i dag. Nu vet jag inte hur mycket av min stress som beror på att jag går och väntar på svar från förlag men det gör kanske egentligen detsamma.

Om du vill, gör som jag. Eller ja, inte göra slut på surfmängd men lägg undan mobilen. Det kan ju hända att du gör det ofta men om du inte gör det, prova!

Och kolla på vilken effekt det har på dig att inte varje sekund kunna ta emot sms, mejl, upddateringar o s v.

Jag ska avsluta detta inlägg snart men kan inte låta bli att nämna mindfulness innan dess. Gå in på www.mariahelander.se  (t ex) och "gratis mindfulness".

Ibland är det mina bästa minuter på hela dagen. För de hjälper mig att stanna upp.  Och när jag stannar upp minns jag vad som verkligen är viktigt.

Och det är sällan att sitta och kolla mobilen i tid och otid. Utan att vara närvarande i nuet.

Det krävs ganska mycket träning (i a f för mig) men det är värt det. Att bara stanna upp, där du är, stå stilla och tyst en minut.

Mitt i köket, på dagen. Så är jag plötsligt där.

Ser ett av mina barn måla, omsorgsfullt och noggrant, en blå gubbe. Hör ljudet av gräsklipparen utanför och känner till och med doften. Tittar på köksgolvet som är rent för en gångs skull, skurat av mig innan. Och njuter av allt jag har.

Det är bättre än allt annat. Och defintivt bättre än att strösurfa).

Vet du vad som är bra mer (nu när jag ändå predikar?Vinkar) Var snäll mot dig självHjärtaInte bara mot andra.

Allra största TACK till dig som lästeHjärtaNu ska jag umgås med barnen. De har alltid mycket att berätta. Och de är ganska bra på att vara i nuet så jag får träna med dem!