14. maj, 2017

Speedo

Mitt huvud är ofta fullt, nej, överfullt är ordet. Inte för att jag är ensam om det.

Jag tror att det tyvärr ligger i tiden och så befinner jag ju mig också, liksom många andra i det berömda "mitt i livet". Där man har så många järn i elden på samma gång, och det tveklöst största (för många i alla fall) är att ha barn som växer upp.

Ibland svämmar huvudet över och jag får inte ihop sådant jag annars brukar få ihop.

Det hände häromdagen.

Då lade jag bort en hel skriv-eftermiddag för att istället baka bullar. Vi skulle ha över vänner på filmkväll och hade lovat att bjuda på något till fikat, på lördagen skulle vi träffa andra vänner i en park, grilla korv och ja, fika också.

Det är dyrt att köpa mycket fika, därför bestämde jag och minstingen oss för att baka. Minstingen blev väldigt entusiastisk och de andra barnen tog ett gillande varv runt oss när vi satte igång. Sedan var de tvungna att springa till sitt igen, det var kompisar och fotbollsträning och allt möjligt.

Och kakorna som skulle hämtas. Äldste sonen hade nämligen sålt kakor till förmån för klassresan och nu fanns de att hämta hos en klasskompis. Vi hade också beställt, chokladbollar och lillans lösgodisblandning och vad det nu var.

Men det där fick min man ta hand om, här var det bak som gällde. Och vilket bak det blev, jag hade tänkt fel så det blev MÅNGA bullar. Ungefär 60 stycken allt som allt, och de var inte små. Jag och minstingen sprang någonstans mitt i allt kanelande och smörkletande ner i matkällaren och letade fler plåtar.

Jag fick lite ångest för jag försöker kämpa för att vi ska vara ganska nyttiga. Och mitt i allt kom mannen och sonen hem med DEN STORA LÅDAN med kakor.

Först då fattade jag, och det hade jag ju egentligen vetat hela tiden; jag hade ju inte behövt baka ett endaste dugg. Vi (läs min man) hade köpt kakor för flera hundra.

Köket doftade ljuvligt vid det här laget och det låg pärlsocker över hela golvet. Och jag blev så trött (på mitt huvud som inte hajat att det där med att hämta kakor betydde att det kom massa sådant hem till oss) att jag hällde upp ett stort glas rosé som var över från förra helgen och gick ner i tvättstugan.

- Får vi ta en bulle till, mamma? ropade det uppifrån.

Jag svalde i djupa klunkar och tänkte att det värsta var nog ändå inte att ha frysen full av bullarViskar

Och att det fanns andra dagar att skriva på.

Det visade sig att alla bullar inte fick plats i vår (stora) frys. Första nödåtgärden var att min man fick ta med sig en stor påse och bjuda hela laget runt på jobbet. Det blev väldigt uppskattatLer

Men, summa summarum, när det kör ihop sig så i huvudet, då vet jag att det är dags att ta det lite lugnare.

Inte ånga på riktigt så mycket utan försöka tagga ner.

Känner ni igen det där? När man har svårt att få ihop tankarna och är virrigare än vanligt? Och när man fortsätter springa runt med andan i halsen trots att man inte alls är i en stressad situation utan det går av bara farten?

Mina bästa tips för att må bättre då är (förutom att faktiskt ta det lugnare så klart);

Att motionera mer, gärna promenader eller springa, gärna i skogen.

Att gå in på www.mariahelander.se och klicka på "gratis mindfulness" . De flesta övningarna där är 7-8 minuter men de gör verkligen gott. Men, man får göra dem ett tag, effekten kommer inte på dag ett.

Och den främsta effekten (enligt mig) är att man får en djupare och lugnare andning.

Och att läsa! Jag stötte nyss på forskning som gjorde gällande att så lite som sex minuters läsning i en BOK (inte mobilen eller tidning alltså) var jättebra mot just stress.

Ännu ett bra skäl att läsa!

Det var just vad jag gjorde igår. Det blev ingen Eurovision för mig, jag var stuptrött.

Jag kröp ner i sängen halv tio, hade vinklade persienner så att jag såg det bli helt mörkt ute, tände ljus och läste ut "Stora små lögner" av Liane Moriarty. Hon tecknar sina (mycket mänskliga) karaktärer med stor kärlek och det finns en humoristisk underton i hennes böcker som jag älskar. Rekommenderas varmt.

I dag är jag piggare och det är tur, det blir fotbollsmatch för minste sonen. OCH vi kommer packa ner bullar i fikakorgenVinkar

Har du något bra tips mot stress, vad brukar du göra när allt blir för mycket?

Och vad ska du göra i dag? Vad det än är hoppas jag att du inte glömmer att ta hand om dig själv och har en fin söndagHjärta Och du, TACK för att du läste!

Om du vill gilla eller kommentera, klicka bara på inläggets namn, i det här fallet "Speedo" och scrolla neråt så kommer du till gilla och - kommentatorsfältet. Men det viktigaste är förstås som vanligt att du läser. Och gärna tittar in snart igenLer