30. jul, 2016

Alfons har rätt!

Semester är just...semester. Ett kort avbrott i den långa grå vardag som annars råder.

Visst finns det avbrott eller mini-semestrar i det vanliga också. Helger, högtider, lov, absolut.

Men ändå, semestern är för de flesta DET LÅNGA AVBROTTET och DEN STORA VILAN. Eller den spännade resan. Eller en mängd små utflykter, kanske spridda dagsturer som förgyller och förkunnar att dessa snabbt försvinnande dagar skiljer sig från mängden...

Vad det än är så är det ju så JOBBIGT när det är över. Tycker jag i alla fall och, vågar jag lova, många med mig. Håhåjaja. Ledsen-klump i magen och tunga suckar.

Då var det över. För detta året. Och nästa år känns ju så långt bort. Eländes elände.

Har ni läst boken om Alfons där han och hans pappa sitter vid en barrande julgran och sorgset undrar varför det inte kan vara jul jämt?

Det som för någon vecka sedan var mystiska paket under den lysande granen ligger nu som skräp runt dem på golvet och allt andas så mycket tristess att även den mest härdade förälder vill brista i gråt. Så känner åtminstone jag när jag läser den och blir lika irriterad som Alfons och pappan över farmor som springer runt i bakgrunden, stuvar undan julbockar och pynt och med med jämna mellanrum utropar "Det är BRA att ni har tråkigt. För hade ni roligt jämt skulle ni inte veta vad tråkigt var".

Trots att jag egentligen vet att hon har rätt. Så är det just nu med; hon är där och spökar i mitt sinne där jag sitter på ett hotellrum i Tyskland på väg hem men jag har bara lust att vifta bort henne.

Allt blir säkert bra och vår vardag är helt okej och mer än så för det mesta men just nu VILL JAG BARA VARA KVAR I DET DÄR SKÖNA AVBROTTET.

Semestern från vardagen.

Gå ut i min svärmors och Wienands vackra lilla trädgård på morgonen, titta upp mot en för det mesta blå himmel och se fram emot ännu en ny dag.

Och göra upp en plan när familjen kommit upp.

Nöjespark? Jaaa, skrek barnen i kör den dagen, ÄNTLIGEN! Åka och bada? Ja, hurra! Det blev bara badat en dag. Men det gjorde inte så mycket för ni har kanske sett mitt förra inlägg med vattenkrigs-bilden från den vackra lilla trädgården? Det kan man ju också göra när det är varmt...Ler stort

Vill ni åka till Maastritch i dag? Heerlen? Sittard? Eller Born? Vi erkänner, det har shoppats. Lego minifigurer. Ganska många. Presenter. Ett och annat läppstift. Och maken fyndade bästa rakhyveln till Nice Price!

Vi har ätit ute och det är ju som bekant gott. Och varit i en stor lekpark. Fast just den dagen var jag hemma och jobbade med "Skuggvinter".

Det blev gjort en hel del på den fronten. Och maken och jag gjorde något viktigt;

Vi gick flera gånger ensamma till glasscafeét på gatan och funderade på just vardagen.Hur vi ska hantera den på bästa sätt när stress och alla måsten tränger sig på.

Utsövda och avkopplade har vi suttit och pratat över ett glas vin, över en cappucino eller över en glass, om hur viktigt det är att komma ihåg allt som vi mår bra av och behöver unna oss själva även när vi är mitt i vardagen och tänker "jag ska göra det SEN. När det är lite mindre disk och tvätt. DÅ ska jag ta den där promenaden, göra min mindfulness..."

Men SEN är svårt att få till, blir lätt till något som glider längre bort hela tiden.

Bättre att göra det NU eller i alla fall snart. Så att man orkar allt det andra, så att man känner så mycket glädje i det som det bara går.

För visst finns det mycket i de vanliga dagarna som är vackert också, som sprakar och gnistrar och är magiskt. Det tycker jag verkligen.

Så det blir säkert bra att komma hem.

Men ändå..just nu ...har jag bara lust att säga som Alfons och hans pappa; "Det skulle vara julafton jämt. Utom en enda dag på året som skulle vara födelsedag istället".

JIHAAA! Eller på ren svenska; Bort med vardagen!

TACK till dig som lästeHjärtaoch KRAM !!