2. jun, 2016

Snögloben

När jag var sjuk i vintras läste jag en bok som hette "Snögloben". Det var den första bok jag läste om Maja Grå, en kvinna som på grund av sin synska förmåga får arbeta tillsammans med polisen i deras försök att lösa ett fruktansvärt mord.

Det är den 25;e earlen av Oxford som blivit mördad- på sin egen brölloppsnatt! Miljön är storslagen men kuslig och precis som titeln antyder snöar det en hel del.

Lustigt nog var det en av de dagarna i vintras då det snöade mycket, inte bara i Oxford där handlingen utspelar sig utan även här i Öxabäck.

När jag låg i sängen och läste boken kunde jag samtidigt se hur snön föll utanför, riktigt stora vackra snöflingor var det, som i en saga och jag njöt av att verkligheten så att säga gav mig en magisk skjuts in i Amanda Hellbergs berättelse.

När jag läser en riktigt bra bok brukar jag säga att jag bor i boken under tiden jag läser den. Och det tror jag inte att jag på något sätt är ensam om.

Ni vet, det är svårt att lägga ifrån sig boken. Och när man gör det längtar man redan till nästa gång man öppnar den.

Och när man då inte läser kommer man på sig själv med att tänka på någon scen ur boken eller helt enkelt  hur det kommer att gå...

Något av det bästa tycker jag är när jag börjar reflektera runt huvudpersonen och försöker sätta mig själv i hennes / hans situation. Hade jag också reagerat så? Hur hade jag gjort för att klara mig ur det där?

Då har författaren verkligen lyckats fånga mig!

Det gjorde Amanda Hellberg med sin Maja Grå de där snöiga dagarna i februari och jag lovade mig själv att läsa fler böcker av henne.

Men att läsa är lyx för mig och även om jag gör det nästan varje kväll är det bara några få sidor...Tyvärr.

Sedan, om jag vill låna något, ska boken finnas där när jag rusar in på biblioteket, och jag ska komma ihåg att det var just den boken jag ville läsa.Jag har inte bara ett önskemål på min lista...Vilket ju är bra i och för sigLer stort

Däremot började jag för ett litet tag sedan att följa Amanda Hellbergs blogg, den är underhållande och uppdateras ofta.

Och det var där jag hittade hennes inlägg "Så blev min första bok antagen". Kika gärna in på; allaharenbok.blogspot.com och läs!

För mig, som ju vill bli utgiven, är sådant något av det mest intressanta jag kan hitta på nätet.

Desutom avslutade hon med "Frågor på detta?"

JA!  tänkte jag. För ända sedan jag fick mitt andra lektörsutlåtande har jag gått och vridit och vänt och funderat på det som jag fick av förlaget, i skriftlig form och det som blev sagt i samband med det.

Det är inte så lätt att tyda förlagsspråk, det är nog det jag har kommit fram till allra bäst under tiden som jag hållit på att skicka in manus.

Å ena sidan är det bra. De tiger hellre än att inge förhoppningar, som de sedan kanske inte infriar...

Å andra sidan kan man gå och tänka ihjäl sig på vad de egentligen menade, om de nu gjorde det, vill säga...

Så där har jag hållit på. Ibland med stark självkänsla och yes, det här kan gå hela vägen!, ibland med en avgrundslik känsla av meningslöshet (bara aningen överdrivet...)Gråter

Så när jag läste Amandas inbjudan till frågor kunde jag inte låta bli.

Hon är en etablerad författare som i dag hör till Forum, har samarbetat med flera förlag och fått erbjudanden (som hon avböjt på grund av tidsbrist) om att själv lektörsläsa.

Jag mejlade henne en ganska ingående redogörelse för min kontakt med det förlag som delgett mig två av sina lektörsutlåtanden angående mitt manus, det senaste fick jag i mars i år.

Jag har haft planer på att lägga ut delar av dessa utlåtanden här på bloggen och det tänker jag göra också. Men bara valda delar.

Jag har nämligen lovat nämnda förlag att inte lägga ut för mycket av det och inte heller nämna vilket förlag det är. Det i sin tur har att göra bl a med att lektörerna som läser är anonyma och kanske inte vill hitta sina utlåtanden -åtminstone i sin helhet-på nätet. Något av en förtroendefråga mellan förlag och lektör, alltså.

Och det jag frågade Hellberg var hur lovande hon trodde att det jag fått av förlaget var.

Jag förväntade mig inte så mycket men jag hoppades naturligtvis på att få ett svar.

Kanske inte så fort, jag är inte alltid så snabb på att svara själv och kanske skulle det inte vara mycket mer än "Jag har faktiskt ingen aning...man uttrycker sig olika ...det behöver inte betyda mycket...de skickar många..." o s v...

Men nu hade jag i alla fall ställt frågan till en person med erfarenhet av förlag och förläggare och bara det var spännande!

Svaret kom en halvtimme senare.

Det stod såhär (fast jag har tagit mig friheten att dra ihop det lite)

"Det är inte bara positivt, det är fantastiskt! Köp champagne! De tror VERKLIGEN på dig! In med dig i skrivbubblan nu och skriv om exakt som de föreslår med omsorg och enormt självförtroende!

Och jag säger bara.....WOAV!!! Jag har faktiskt inga bra ord för hur mycket det betydde för mig. Mer än att det betydde MYCKET.

TACK Amanda Hellberg!Hjärta

Det blev för övrigt några mejl fram och tillbaka och när jag berättade att jag var lokalvårdare skrev hon "Men då MÅSTE du ju läsa min första bok Styggelsen! Den handlar om en städerska som ser mer än andra..."

DET ska jag absolut göra!

Amanda Hellberg skriver spänningsromaner med inslag av skräck och övernaturliga händelser, läs henne gärna om du inte gjort det!

Hon har skrivit för barn också, spännande tycker barnen!

Nu har hon även visat sig ha en närmast kuslig förmåga att skriva exakt vad en (förhoppningsvis blivande) författare behövde höra för att inte vilja något annat än att stänga in sig i sin skrivbubbla. (Bara ibland vill jag komma ut, krama min familj och blogga lite. Och kanske äta lite choklad.Ha ha!) Well done, Amanda!

TACKHjärtaockså till dig som läste!

Ps Vi (läs min man) fick inte bilden rätt den här gången. "Den vill inte rotera, älskling. Vad ska vi göra?"

Äggen och baconen fräste i pannan och jag var trött så jag skrek tillbaka "Det gör inget. Det kanske är nån mening... ser  bilden lite snöglobsaktig ut?"

Eller? En sån där rund glob, liggande på sidan? Fast fyrkantig..Gilla? Äh, kram på dig och hoppas att du roterar bättre än min manVinkar

 

 

"