11. maj, 2016

Jobben

Jag vet en liten pojke som hade för vana att dystert säga på morgnarna;

- Jaha, då var det dags att gå till dagis-jobbet igen.

Redan vid fyra års ålder hade han begripit att det finns olika jobb, många av dem oavlönade.

Jag har tre olika jobb:

Det första av dem är JOBBET. Mitt arbete som lokalvårdare helt enkelt. Det är det enda jag får lön för och det absolut enklaste.

Till jobbet går jag för att koppla av - och för att tjäna pengar. Jag vet att det låter underbart, som rena semestern och det bästa är att det är det ocksåLer stort

Kanske låter det konstigt och kanhända är det en indikator på att mitt övriga liv är stressigt och det är det ju men då är det ju tur att jag har mitt jobb eller hur?

På jobbet går jag ofta och styr upp mina andra jobb, i tanken. Tänker på min bok och numera planerar jag även mina blogginlägg.  Eller så gör jag upp veckans matlista i huvudet, eller planerar helgen. Vad jag än gör är det så skönt att få tänka mina tankar ifred för det gör jag nästan aldrig hemma.

Underbart är också att det inte finns någon konflikt mellan att tänka på annat samtidigt som jag jobbar. Jobbet går inte sämre för det, särskilt inte nu när jag alltid städar på samma arbetsplats.

Städandet går automatiskt, av bara farten. Är jag riktigt inne i min bok t ex kanske jag får gå tillbaka och kolla om tvålen behövde fyllas på, värre missar än så blir det liksom inte.

Det händer att jag blir lite snopen när det är dags att gå hem...Jaså, redan? (Ska tillägga att jag inte jobbar 100%, då hade jag nog inte tänkt så, utan 50%).

Lägg till en riktigt gullig arbetsledare, en sådan som alltid ler och gör tummen upp via sms samt skickar ett hjärta, när man meddelar att man komer tillbaka från 3 dagars vab. Och nej, hon är inte ironisk, bara snäll.

Samt de högsta cheferna som jag träffar nästan varje dag. Som sitter på kontoret, som hejar och inte sällan frågar hur är det med familjen. 

Sådant tycker jag om (vem gör inte det?) och tror på. Så skapar man sann lojalitet i ett företag.

Mitt andra jobb är HEMMA-JOBBET.

Det är garanterat oavlönat och det mest krävande. Samtidigt det finaste i livet. Att få ta hand om sin familjHjärtaMen det är svårt.

Hur jag än jobbar på hemma ligger jag alltid efter. Och ofta är det jag gjort totalt osynligt några timmar senare. (Jag vet att ni är många som känner igen er nu...Gråter

Ni vet, "städade jag här I MORSE? Eller var det i går? Vad det ser UT!" Jag försöker som sagt inte påstå att jag är ensam om detta men ska illustrera hur det är hemma hos oss med några exempel:

Morgon: Allt hyfsat under kontroll. Lite disk,lite gamla glasburkar med oliver och kapris och annat på diskbänken, men ok ändå!Röjde riktigt bra i går kväll, jag och maken.

Tidig kväll eller fyra barn plus fem kompisar senare:

Köket: Japp, här har det ätits. Och druckits. Inga glas kvar, drick ur muggar om ni är törstiga. Diskbänken är PROPPFULL! Golvet; makaroner plus tillförordnad sovplats för fem dockor och bästa gosedjuren. Stensamling i hörnet.

Vardagsrummet: Nej , vi har inget vardagsrum och absolut inget soffbord. Men väl en klipp-och-klistra-och pärla och tejp-hörna. Och färgglada sönderklippta papper. (Min minsta är väldigt kreativ. Hon älskar tejp. Ibland tejpar hon även sådant som inte behövs, t ex böcker). Stensamling i hörnet.

Källaren: Vi har ett stort rum där man kan spela innebandy och sedan några månader tillbaka även pingis.Ibland sker där även försäljning av hemmagjorda kokosbollar. (Det är alltid bara föräldrar som måste betala).  Där finns också Star Wars-svärden, en liten studsmatta, en stor madrass och ALLT MÖJLIGT! Ibland blir jag gråtfärdig när jag kommer dit. Och plockar äpelskruttar och sugrör. Man kan även hitta stenar här. Och genomskinliga plastburkar med grässtrån.

Det är hemma-jobbet, det. Och ändå är det den enkla delen. Börjar ni förstå nu varför jag älskar mitt BETALDA jobb?

Det är så LÄTT! Jag älskar att titta på mitt schema där och läsa; Bottenvåning, städa 5 toaletter och ett lunchrum.

Hemma är det så många bollar i luften. Och så konfliktahantering på det. Bl a. Bla bla...

Finns det NÅGON förutom snusförnuftiga psykologer som är bra på konflikthantering?! Jag är det inte.Jag tycker bara att det är jättejobbigt!

Eller mystiska sår och åkommor, ännu värre. Ringa 1177 om man är rådvill. Och de tycker nästan alltid att man ska söka för det.

Listan på hemma-jobbets alla-göra -måsten skulle kunna bli låååång.

Men det hinner jag tyvärr inte för efter detta bloggande måste jag springa till köket och göra iordning för min älskade familj är på väg hem från badhuset nu.

Och...måste det sägas..?.det är KAOS i köket.

Mitt tredje jobb är SKRIV-JOBBET.

Oavlönat (än så länge i alla fall) och abstrakt och inget att ta på. Numera inte ens manusbuntar, eftersom man får mejla till de flesta förlagen.

Men det bryter av bra mot mina andra jobb som är väldigt konkreta och rörliga. Det är skönt att få sitta still framför datorn, dricka kaffe och umgås med personer som man själv hittat på . Ja, jag hörde att det sista lät stört. Men jag står för det.

 För där bor jag, i stunder. Det är min dröm, att min bok en gång ska bli verklig och gå att ta på. Den drömmen lyfter min vardag, får den att glöda och skimra.

Om jag inte lyckas bli utgiven då? kanske någon undrar. Äh. Det bästa har jag hemma. Allt annat är bonus. Så är det.

 Och så bra är det, att även om mina tre jobb ofta känns för mycket tillsammans, så tycker jag om dem alla tre och vill inte välja bort något.

De kompletterar varandra ganska bra och som jag skrivit tidigare på denna blogg så gör skrivjobbet att jag valt att jobba mindre som lokalvårdare och det gör i sin tur att jag får träffa min familj mer. Och det kan aldrig bli dåligt.

 

Nu är det dags att sluta för denna gång, kanske kommer jag skriva mer om detta. Men tills vidare:

TACK för att du läste och hoppas att du också har flera jobb Vinkarsom du tycker om!